JÓGA ÉS ÉLMÉNY NYARALÁSOK VILÁGSZERTE! Ázsiában, Amerikában, Görögországban, Olaszországban, Erdélyben, Részletek >

Miért más a női jóga?

Már évek óta a kedvenc témám a hogyan jógázzunk nőként, hogy ne ártsunk magunknak.

Hogyan tudjunk végrehajtani olyan erő gyakorlatokat, amit valójában férfiakra szabtak?

A női lét különböző élet szakaszai témában: kismama jóga babás jóga területén, még az Iyengaros jógás időszakom előtt jártam oktatói tanfolyamokra.

Aztán folytatódott a kismama képzés több fordulóban Rita Keller tanárunkkal Csehországban, Hollandiában, Németországban. Női jóga képzésekből sem volt hiány, hiszen Rita Keller tanárunknak is a kedvenc témája a női oldalt szem előtt tartva gyakorolni és létrehozni a harmóniát a testünkben és az mindennapjainkban is.

Most ezúttal újra egy női jóga továbbképzésen vagyok, izgalmas témákkal: menopausa (klimax), csontritkulás, valamint a mostanában  központban lévő, hormonális egyensúly téma sem maradhatott ki, így harmadjára sem :).

Nehéz lenne 5 nap tananyagát egy kis aprócska blog bejegyzésben átadni, így próbálom 6-7 részletre bontani és a november hónapot a női jógára szánni. Igyekszem naponta egy pózt fotózni és megosztani veletek, hogy otthon is tudjátok gyakorolni. Naponta van 10 percünk saját magunkra igaz ??

És miben tér el a női gyakorlás az általánostól ?

Sok mindenben, legalábbis, ha figyelembe vesszük, hogy nők vagyunk és nem akarjuk legyűrni a pasikat még a jóga gyakorlásban is.

A női medence csontozata, mérete, formája is eltér a férfiakétól. A keresztcsont egy férfi esetén sokkal jobban terhelhető, ezért is a cipekedést nem a nőknek szánták alapvetően. A női medence, a női nemi szervek és belső szervek védő rendszere, így nagyon nem mindegy, hogy hogyan tartjuk,  terheljük a keresztcsonti részt és az egész alsó háti szakaszt.

Az alsó háti szakaszt, a keresztcsonti részt stabilizálni kell, hogy az érzelmeinket, az érzelmi testünket is stabilizálni tudjuk.

Arról sem kell mesélnem, hogy mennyivel vagyunk érzelmesebbek, mint a teremtés koronái és az agyunk is teljesen más rugóra jár, ebből is adódnak az óriási félre értések és egymás mellett elbeszélések nők és férfiak között.

Mi nők, ha csak a menstruációt, pete érést és premenstruációs napokat vesszük figyelembe,  egy érzelmi hullámvasútba kerülünk, a megmagyarázhatatlan elsírom magam, hangulat ingadozások és mikor éppen vagyok nyitott a külvilágra, vagy hány percenként változik a kedély állapotom fejezetek váltakoznak, nagyon sokat tud segíteni egy speciálisan nőknek összeállított jóga program.

Feleségek vagyunk , anyák, alkalmazottak, vagy éppen vezetők, ez a sok fajta szerepkör és feladat elfeledteti, hogy kik is vagyunk valójában, az idegrendszerünk penge élén táncol és picit sem kell csodálkozni, ha időnként elpityeredünk vagy nem úgy válaszolunk a szeretteinknek, ahogyan azt elvárnák.

A női jóga gyakorlatok elcsendesítik, lehűtik a fej területét, ahol a tűz elem, tűz energia felgyülemlik, a torokban és pajzsmirigyben felhalmozódott belső párbeszéd saját magunkkal akár meg is tud szűnni egy kis időre és létrejön az üresség állapota, ahol a lélek újra magára ismer és felfedi Önmaga szépségét és eredendő női mivoltát.

A belső szervek is teret kapnak, el tudnak lazulni, hiszen a stressz vagy félelem, feszülést hoz létre a hasban, összerándul, görcsbe rándul a gyomrom, ha aggódok, ha félek, ha ideges vagyok.

Az idegrendszer is lenyugszik és megpihen, a szív szintén tud relaxálni, ami szintén nem egy utolsó dolog.

Gondoljunk csak bele, a szívünk a motor, ami által működünk, ha a szív leáll, akkor vége van a mostani történetnek.

A képen látható lefele néző kutya póz 10-15 percig kitartva áldásos hatásokat tud hozni a testben és a fejben is.

Próbáljátok ki. Ha nincs köteled, az ajtó kilincsébe köss egy hevedert az ajtó éléhez egy téglát. Jó gyakorlást nektek 🙂

Folytatom holnap a hatásokat és pózokat is. Egészséges hormonok tanfolyam hamarosan újra indul 🙂