JÓGA ÉS ÉLMÉNY NYARALÁSOK VILÁGSZERTE! Ázsiában, Amerikában, Görögországban, Olaszországban, Erdélyben, Részletek >

Iyengar Jóga gyakorlatok: fókuszban a rugalmasság

Az alábbi sorozatot Geeta Iyengar és Abhyjata Iyengar tanította 2017 december 23-án.

 • Lefele néző hős póz (addho mukha virasana ): kéz ujj végeken támaszkodsz, nyújtva a karok, a könyököket emeld és nyújtsd annyira, hogy a hátsó bordák mélyen a hátba húzódjanak be.
 • Lefele néző kutya póz ( addho mukha svanasna ) : először a sarkak magasan és figyeld a gerinc helyzetét, majd sarkak le a talajra figyeld a gerinced, vedd észre a különbséget.
 • Intenzív előre hajlás (Uttanasana) fej le, párhuzamos a fejtető a talajjal. Majd csavarás ugyanebben a pózban, uttanásanában, először jobbra, bal kezeddel fogod a jobb sarkad kívülről és jobbra csavarodsz (parivritta uttanasana ), vissza középre, majd balra és újra középre vissza. Maradj középen és figyeld a csavarodás után jobb lett , könnyebb előre hajolni középen ??
 • Álló széles terpeszben intenzív előre hajlás (praserita padauttanasana ) fejtető a földön.
 • Lefele néző keresztezett ülés (addho mukha swastikasana ), majd innen parivritta addho mukha swastikasana ami annyit jelent, hogy a keresztezett ülésben teljesen jobbra csavarodsz és előre nyújtózol.
 • Ülésben térd, homlok tartás (paschimottanasana ), nyújtott ülésben előre hajlás. Itt már hosszabban tartottuk a pózt, engedd magad bele, engedd a testeden mellett megérkezni magadat is, érkezz meg a pózba, add át magad. Hajolj meg a benned lévő Isten előtt, mit jelent számodra meghajolni ??? nagyon jó kérdések , nem igaz? A meghajlás számomra egyfajta alázatot jelent.
 • Csavart oldalsó szögtartás (parivritta parshvakonasana ), ne figyelj most a lábakra csak arra, hogy minél intenzívebben csavarodj.
 • Itt volt egy sorozat: uttanasana, parivritta uttanasana, uttanasana, parivritta parshvakonasana, parivritta addho mukha swastikasna, paschimottanasana. Néhányszor meg is ismételtük, alig érintettük a pózokat és mentünk át a következőbe.
 • Uttanasana lábak a széken, a szék ülőkéjén állj, a láb ujjak a szék ülőkéje előtt szabadon a levegőben. Először fogd a szék ülőkéjét oldalt, majd hátul, aztán elől és figyeld melyik variáció mit hoz magával.
 • Paschimottanasana kötélben a falon: sarkak, ülőcsontok a falon, kötélben kapaszkodsz, fölső rövid dupla kötél, közelítsd a homlokod a sípcsontodra.
 • Uttanasana talajon és a székeshez képest figyeld a földelés lehetőségét, milyen amikor a lábakon át földeled magad és a székes variációnál nincs lehetőséged a földelésre.
 • Praserita Padauttanasana badha hasta kéztatrtással. Ez a kéz tartás: hajlított könyökök ls fogod kívülről a könyököket.
 • Urdhva mukha paschimottanasna 2 (fölfele néző homlok térd tartás ), először falnál lábak a falra (talpak) hajlítod a térdeket, viszed le az ülőcsontokat a talajra, keresztcsont közelíti a talajt. Itt már nagyon mérges volt ránk szegény Geeta, a csapat fele bár értettük mit mond, nem tudtuk jól csinálni. Ha nem elég rugalmas a vádli és combhajlító izmok nagy része, akkor ez a póz igencsak nehézkes tud lenni. Hiába raktuk a falra a talpunkat, amikor  az ülőcsontot a földre kellett volna vinni, háááát…….csak a nyögés meg a jajongás ment leginkább :).Probáljátok ki gyakoroljátok végig. Itt be is fejeztük, vagyis a Geeta mondta, hogy ő most már megy , mert így is 9:30-11:30 helyett 12:00 ig tanítottak, nekünk még maradni kellett fejenállással és válltámasszal zárni a gyakorlást. Nektek is jó gyakorlást 🙂