JÓGA ÉS ÉLMÉNY NYARALÁSOK VILÁGSZERTE! Ázsiában, Amerikában, Görögországban, Olaszországban, Erdélyben, Részletek >

Csendesítő, elengedő, feszültségoldó gyakorlás

Punéban (India ) Az Iyengar Jóga Anyabölcsőjében és általában az Iyengar Jóga gyakorlásban is a hónap utolsó hete a pihentető, regeneráló, csendesítő gyakorlásnak van szentelve. Most is a telihold közeledtével jól jön egy feszültségoldás, pihenés, elengedés.

Már csak 2 nap és az évet is lezárjuk, magunk mögött hagyva az egész év eseményeit a bekövetkezett változások pillanatait.

Mivel a múlt már nem fog visszatérni így megyünk előre, átélve a jelen pillanatot és élve az életet, amit oly gyakran elfelejtünk a hétköznapok forgatagában.

Egész héten a regenerálódás, pranayama gyakorlása van, minden tanár más szemszögből megközelítve, mégis a befele irányuló ösvényen indított el, amely saját magunkhoz vezet.

Minden gyakorlás után valódi csend árad szét bennem, szétterjedt mindenhol és nagyon nehéz volt az intézet ajtaján kisétálva elviselni a forgalom zaját.

Megosztom veletek a gyakorlatokat (ászanákat ) sorrendben, ez volt a kedvencem, így próbáljátok hát ti is ki.

  • Lefele néző keresztezett ülés (addho mukha swastikasana ) fej alátámasztással, lehet tégla, 2 henger, henger+ pléd is. Egy ideig pihentünk benne, aztán vissza középre, emeld a karokat magas tartásba és nyújtózz előre egyenes háttal, mintha repülő lennél, sok utasod van, ne ejtsd le az utasaidat, nyújtózz előre úgy hogy a felkarok a fülek mögött legyenek és nézz előre, majd megtartva az oldalaid hosszát, menj tovább és mélyebbre és újra picit lazábban passzívabban, mint amikor elkezdtük a gyakorlást.
  • Lefele néző hős póz (addho mukha virasana ) szintén emelt karokkal, repülő üzemmódban.
  • Lefele néző kutya póz ( addho mukha svanasana ).
  • Nagy terpeszben előre nyújtás (praserita padauttanasana ), először konkáv hát majd tedd le a fejtetőt a földre.
  • Fejenállás (sirsasana ), harmonikába hajtogatott pléd a fejtető alá, ha haladó vagy 10-15 perc szabadon fal nélkül. Ha kezdő akkor falnál és csak pár percig, ameddig bírod.
  • Válltámasz székkel (sarvangasana ), a henger párna hosszában van, a henger alatt jóga szőnyeg, ami henger méretűre van hajtogatva.haladóknak 10-15 perc, kezdőknek 3, 4.
  • Széken ülve légzésfigyelés (Uddjayi Pranayma ), a szék támlájával szemben ülsz, a lábak a szék ülőkéjén kívül, a lábfejek kifele forgatva. Harmonikába hajtogatott pléd az ülőcsontok alatt. Oldalt fogd a szék támláját Csukd be a szemed, bár fogod a széket sehol ne hozz létre izom munkát. A borda kosár oldal irányba szélesedik és nyílik. Kezdd el figyelni a légzésed. Először a belégzést , majd a kilégzést. Majd hajtsd le  a fejed, az állad a szegycsonthoz közelítsd, a mellkas kiemelve marad (dzsalandhara bandha ).
  • Széken ülve folytatod, most a lábak belülre kerülnek a szék támláján belül, a lábfejek előre néznek. Könyököket hajlítsd be és emeld a hajlított karod olyan magasra, hogy az alkarok párhuzamosak a talajjal és a csuklód külső részét támaszd neki a szék támlájának, a kézujjak ellazulva. Hajtsd le újra a fejed, ahogy az előző gyakorlatnál. Maradj tudatosan együtt a légzéseddel. Most nem szeretném extra hosszan leírni, amiket még mondott a tanár :).
  • Hullapóz (savasana ) , a sarkak lábak a széken pihennek. A sípcsontokon keresztbe henger párna. A pranayama (energiavezetés, légzés gyakorlás, lélekvezetés ) egy  híd, amely a testet a lélekkel összeköti. Éppen ezért a terápiában is nagyon eredményes, hiszen a légzés által tudnak felszabadulni , eltávozni energia blokkok a prána csatornából, az energia vezetékekből. Ez a gyakorlás volt a kedvencem, így gyakoroljátok ti is. CSENDESEDÉSRE FEL ÉS CSENDES ÚJ ÉVET.